De ce ecologia poate fi simultan deprimanta si motivanta

Am observat si eu, ca (mai) tot omul, schimbarile climatice produse in decursul ultimilor 10 ani. De la topirea primaverii in vara si inglobarea toamnei in iarna, pana la extremele de temperatura din cele 2 anotimpuri ramase, toate astea sunt, pentru mine, semne ca se schimba modificarea.

Este evident ca in Romania greu va castiga adepti miscarea ecologista. Romanul are alte probleme, mult mai importante decat sanatatea planetei si viitorul ei. Au tot fost partidulete si miscari ecologiste, care au esuat fie in alte partide, fie in neant.

Am urmarit cu mare atentie cursa prezidentiala din SUA din anul 2000. Cred ca e de notorietate de acum scandalul voturilor din Florida, faptul ca nenea Bush a ajuns presedinte doar prin votul prietenilor de la Curtea Suprema, ca doar votul popular il castigase Gore.

Cariera ulterioara a lui Gore a intrat in semi-anonimat, cel putin pentru publicul larg, Fostul vicepresedinte a avut inca din anii 70 ca principala tema ecologia si in principal incalzirea globala. Ca s-o scurtez, ultima sa creatie, cartea „An Inconvenient Truth”, premiata cel mai recent cu un Quill, dublata de filmul omonim, a produs ceva valva.

Am vazut acum 2 zile filmul si… am ramas pe ganduri. Apoi mi-am inchis televizorul de la buton, ca sa nu mai stea pe stand-by. Stiu, e patetic, dar e un inceput. Filmul prezinta, pe parcursul a o ora si jumatate, aproape in intregime prezentarea tinuta de Gore pe tema incalzirii globale, intretaiata de secvente aparent disparate, in care sunt surprinse diverse momente din viata lui Gore, unele povestite chiar de el. Desi exista referiri la momentul 2000, ele nu ies in fata. Mai mult, sunt incluse si secvente in care adversari politici il critica pe el si ideile sale.
Intr-o fraza, e un film ce merita vazut; mai mult, celor care li se parea ca Gore nu are nimic in comun cu charisma vor descoperi un om pasionat si pasionant, stapan pe ceea ce vorbeste, extrem de uman si care reuseste sa transmita eficace datele uneori seci sau incalcite din graficele prezentate. De ce a fost Bush mai charismatic in 2000, n-am sa pricep niciodata. Dar… americanii sa plateasca pentru alegerea facuta (si au tot platit).

Coincidenta sau nu, in ultimele cateva ore au tot aparut stiri europene legate de tema in discutie. Astfel, in Marea Britanie, laburistii se gandesc serios la modificarea legilor in acest domeniu, iar Comisia Europeana se ia de gat cu statele care nu si-au facut planul cincinal pentru reducerea emisiilor de carbon.

Toate bune si frumoase, dar principalul poluator mondial, adicatelea SUA, inca nu a semnat tratatul de la Kioto. Au mai ramas ei si australienii. Cum sa nu le mananci gangurii atunci?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s