Nesimtirea e contagioasa

Romania a intrat in UE de aproape un an sau ma insel eu? Printre drepturile comunitare sa regaseste si cel la sanatate, mai precis, un cetatean asigurat in statul de origine are dreptul la ingrijiri de sanatate atunci cand se afla pe teritoriul unui alt stat UE. Stiu asta inca din 2004, de cand am fost Erasmus in Italia: daca eram cetatean UE, nu mai aveam nevoie sa cumpar o polita de asigurare din tara, fiind de ajuns completarea unui formular. Tin minte ca ma si gandeam ce bine e sa fii in UE, sa poti sa dai doar un formular si gata.

Problemele din sistemul medical din RO sunt cunoscute, chiar daca cele mai multe sunt nepopularizate de presa centrala. A trebuit sa apara cazuri disperate in familiile unor oameni mai cunoscuti, pentru ca cineva sa sape si problema asta. Dupa multele presiuni, abia ieri CNAS a acceptat sa vorbeasca despre aceasta decontare a cheltuielilor pentru procedurile medicale efectuate in UE ce nu pot fi facute in RO. Mai mult, in nesimtirea caracteristica a echipei Nicolaescu-Ciurchea (ultimul, presedinte al CNAS), care au preluat nesimtirea de la fostii ministri si presedinti de Casa, ei se si lauda ca pana acum 84 de persoane au beneficiat de aceste decontari.

84???? Doar atatia? Doar 84 de pacienti aflati cu streangul de gat, care nu au tratament in RO, exista in sistem? Ca om plecat din sistem, care a vazut atat la nivel de spital, cat din industria pharma cum e treaba la firul ierbii, nu pot sa cred asa ceva. Numai daca m-as gandi la oncologie (adulti si copii), bolile ortopedice ale copiilor si tot s-ar aduna mai mult de 84. Si vorbesc aici de cazuri clare, neinterpretabile. Ca asa, si cei aflati pe lista de transplant ar merita sa beneficieze. Si lista s-ar putea mari.

Lacomia asta o sa ne omoare pe toti. Da, lacomia! Nu e zgarcenie ceea ce dovedeste CNAS, prin nepopularizarea acestei posibilitati, care ar duce evident la cresterea sumelor ce ar trebui decontate. E lacomie, pentru ca din acele deconturi nu castiga nimeni nici un comision, nici un paraindarat, nimic! Daca sumele respective pot fi redirectionate in sistemul intern, cei care trebuie vor ciupi cat se poate. Gargara cu sumele ce sunt alocate in scopul decontarii e doar atat, gargara.

84? Are you fuckin’ kidding me?

UPDATE: Cotidianul vorbeste despre diversele tipuri de formulare

Reclame

4 răspunsuri to “Nesimtirea e contagioasa”

 1. stefantalpalaru Says:

  Păi s-ar duce dracu tot sistemul dacă oamenii s-ar trata în Ungaria şi ar cere deconturi în România. Aşa se temporizează frumos cu dosare, cereri, comitete, analize, sume fixe pentru toate decontările dintr-un an, etc.

 2. manoland Says:

  Hmm, treaba cu E112 e un pic diferita. Trebuie ca persoana sa aiba rezidenta mutata in acel stat. Dar chiar si asa, 84 mi se pare un numar mincinos.

 3. stefantalpalaru Says:

  Sau rezidenţa, sau nevoie de îngrijire medicală de bază care nu se poate face în timp util în România.

 4. manoland Says:

  Da, de asta spun ca e mincinos.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s