Doar o minune de-o seara?

In aceasta seara, Barack Obama a castigat primul vot acordat in actuala campanie prezidentiala din US; la republicani a castigat Mike Huckabee, despre care am vorbit intr-un post anterior.

Iowa Caucuses Results 2008 - Democrats

Asta e rezultatul final pentru democrati. De precizat ca au fost peste 225.000 de participanti la acest tip special de alegeri primare, aproape dublu fata de 2004. Am urmarit online pe CNN live dintr-una dintre locatiile unde era una din aceste mini-alegeri pentru democrati: sistemul e destul de arhaic, oamenii se aduna in colturile camerei, fiecare langa reprezentatul candidatului pe care il sustin; daca la prima numaratoare un candidat nu aduna minim 15% din cei prezenti, atunci acestia se redistribuie (sau nu)-la final, se atribuie fiecarui candidat un numar de reprezentanti la adunarea unde se decide, formal, cine a castigat alegerile primare din acel stat. Merita precizat, macar pentru diferente de principii, faptul ca acest sistem complicat de redistribuire se aplica doar la democrati, republicanii scriind pe hartie pe cine sustin si cam gata.

Deja 3 dintre democrati au renuntat sa mai continue campania (Dodd, Biden-de care imi pare rau, si Gravel), campul subtiindu-se considerabil. Poate asa va fi mai mult timp de dezbateri productive, daca sunt mai putini.

La republicani situatia a stat la modul urmator:

Iowa Caucuses Results 2008 - Republicans

Inca nu sunt adunate toate voturile, dar e destul de clar. Infrangerea lui Romney, cel care a cheltuit multe milioane de dolari in aceasta campanie, si mai ales victoria lui nenea Huck, flancat aproape de Chuck Norris (da, ala din Walker, Texas Ranger) ma face din nou sa ma incrunt, aducandu-mi aminte de cum si mai ales de ce era atat de popular Bush in 1999 si chiar 2003.

Oricum, remarc faptul ca si in acest an sondajul de opinie al Des Moines Register (principalul ziar din Iowa) a fost foarte aproape de rezultatele finale, asta desi conducerea ziarului a sprijinit-o pe Hillary.

Intrebarea din titlu va primi probabil un raspuns pana pe 5 februarie (prietenii stiu de ce).

Ca media, am urmarit cu multa placere transmisia TV a MSNBC si cea online a CNN (updatare foarte buna a rezultatelor partiale).

Here we go! Go Obama!

Reclame

Un răspuns to “Doar o minune de-o seara?”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s